Arkivfoto
Arkivfoto Bild: -

Hög tid att söka pengar för solceller – stödet kan försvinna

Solcellsstödet kan försvinna till nästa år och ett datum för ansökningsstopp är redan satt. Nu är det bråttom för dem som vill ha pengar för sina solceller i år.

ANNONS
|

Det ekonomiska stödet för de som installerar solceller har varit populärt.

Fram till och med juni i år hade över 8 000 hushåll och företag i Västra Götaland beviljats stöd och ytterligare drygt 4 000 ansökningar har kommit in det senaste året, enligt ett pressmeddelande från Svensk solenergi.

Men för de som vill ansöka om solcellsstöd är det bråttom, menar Anna Werner som är vd för branschorganisationen.

– Den som vill ha stöd i år måste skynda på med sin ansökan.

Redan den 7 juli är det ansökningsstopp för stödet och till nästa år kan det vara borta. I stället har regeringen föreslagit ett nytt grönt skatteavdrag för de som installerar grön teknik, till 2021.

ANNONS

Enligt Svensk solenergi är det föreslagna avdraget lägre än det nuvarande solcellsstödet, men eftersom det inte är begränsat till en fast summa pengar är det säkrare för privatpersoner.

– Det befintliga investeringsstödet bör förlängas för juridiska personer som vill minska sina energikostnader och bidra till klimatomställningen. Nivån på stödet kan successivt trappas ner till noll, men ett tvärstopp med så kort varsel är inte rimligt, säger Anna Werner.

En skillnad som skulle märkas om det nya skatteavdraget ersätter solcellsstödet är att man får del av skattelättnaden direkt. Dessutom är den enskilde då inte längre beroende av hur mycket pengar som finns anslagna för ett visst år, utan alla får samma skattelättnad.

Läs mer om regeringens förslag här, eller ansök om det befintliga solcellsstödet här.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungalvsposten.se

ANNONS