Hjälp från Kungälv på väg till Ukraina

Kicki Ögren på Bodyshop är en av handlarna som har antagit Robert Erlandssons utmaning och samlar in förnödenheter till flyktingar från Ukraina.
– Jag har fantastiska kunder som har lämnat allt från medicin och blöjor till överlevnadskit och proteinbars, säger hon.

ANNONS
|

Kungälvs-Posten träffar henne på tisdagseftermiddagen vid insamlingsplatsen på Robert Erlandssons företag Vena Trailer i Rollsbo, där stora hallen är fylld av grejer som i morgon onsdag ska transporteras ner till ett hjälpcentrum i östra Polen, vid gränsen till Ukraina.

Rösten brister

Med hjälp av några andra handlare i Kongahälla center har Kicki fyllt bilen till brädden och när hon ska lasta in allt i stora hallen brister rösten när hon berättar om kunden som kom in med en ryggsäck, färdig att greppas i flykten, innehållande bland annat bindor, leksaker och en filt.

– Jag har känt mig ganska stark men där och då tappade jag det. Det som händer i Ukraina är så nära oss och det här är det minsta jag kan göra för att lindra nöden. Att bara swisha pengar räcker inte, säger Kicki Ögren, som gärna ser att ännu fler företagare engagerar sig i hjälparbetet.

ANNONS

– Jag tycker nog att handlarna kan rycka upp sig lite till.

Mat till hundar och katter

Att göra något handfast kan vara ett bra sätt att lindra den oro många känner just nu, menar Marika Liebst från Rörtången.

Förutom välling, blöjor och annat nödvändigt har hon med hjälp av ett upprop på sociala medier också samlat in mängder av hundmat, kattmat, transportburar, koppel och filtar, och hon är glad över att allt ska transporteras ner till Polen inom kort.

– Jag vet att väldigt många flyr med sina djur. Och att det sitter folk med en massa djur som människor har lämnat. Jag är helt överväldigad av responsen efter mitt upprop, det känns fantastiskt bra, säger Marika Liebst.

Buljong och förband

På lördag 10-15 finns insamlingens initiativtagare Katarzyna Kuc, Aleksandra Wojtkiewicz och Robert Erlandsson på plats på Vena Trailer i Rollsbo för att ta emot fler bidrag som kan lindra nöden för drabbade.

Enligt kontaktpersonen i Polen behövs följande: konserver, buljong, soppor, förband och sjukvårdsartiklar, hygienartiklar, blöjor, välling, vatten, snabbkaffe, tändstickor och proteinbars.

LÄS MER:Insamling till Ukraina i Tega – handlarna utmanas

ANNONS