Gynmottagning stänger vid årsskiftet: ”Jätteledsen”

Älvpraktikens gynmottagning läggs ner vid årsskiftet, det meddelade Västra Götalandsregionen under torsdagen.
– Jag är jätteledsen, säger Annika Rusko Andersson, verksamhetschef för både vårdcentralen Älvpraktiken och gynmottagningen.

ANNONS
|

– Att på det här sättet bli så avpolletterad utan att man tar hänsyn till oss som jobbat hårt för en bra utbildning för blivande specialister i allmänmedicin, men framför allt patienterna, det känns jobbigt, säger hon.

Annika Rusko Andersson har i snart fyra år drivit pilotprojektet, som förlängts ett år i taget, på gynmottagningen där blivande specialistläkare får göra sin ST-tjänstgöring inom gynekologi.

Men nu är det slut med det.

Annika Rusko Andersson fick beskedet under förra veckan, och på torsdagen publicerades nyheten i Vårdgivarnytt: Det blir ingen förlängning för projektet.

– Regionhälsan har egentligen inte tagit ställning till varken utbildningsproblemen som kommer att bli, vi har haft 12-17 ST-läkare per år som nu behöver hitta nya platser. Inte heller har man tänkt på vad vi ska göra av de 2 000 patienter som gått hos oss varje år, säger Annika Rusko Andersson.

ANNONS

Brist på utbildningsplatser

Svaret som Annika Rusko Andersson fått på varför Regionhälsan inte förlänger projektet är att man inte vill ha gynmottagningen under sitt paraply. Men vem som istället skulle bli ansvarig är oklart. Sedan har diskussionen stannat där och ingen annan har plockat upp den, menar hon.

– Kvinnohälsan är alltid lite i B-laget, fortfarande, trots att det är 2024. Sedan är det få som vet hur komplex vidareutbildningen i allmänmedicin för ST-läkare faktiskt är. Man förstår helt enkelt inte vad det får för konsekvenser, säger Annika Rusko Andersson.

En konsekvens kan bli att vissa ST-läkare står utan utbildningsplats inom gynekologin, eftersom det är brist på utbildningsplatser i hela Sverige. Men för att få bli specialist inom allmänmedicin så måste man göra en sidotjänstgöring i gynekologi.

– Så att de här pengarna som vår gynmottagning kostar kommer regionen istället få betala för förlängda ST-läkartjänster, eftersom de inte blir färdiga förrän de gjort sin gynplacering, säger Annika Rusko Andersson.

Hundratals behöver specialistvård

Även ur patientperspektivet blir det stora konsekvenser, menar hon. Älvpraktikens gynmottagning har 2 000 patienter om året och ungefär hälften av dem kommer behöva någon form av uppföljning.

– Vi tror ändå att rätt så många av dem kan följas upp i sina vårdcentraler. Men om vi räknar lågt så kanske mellan två- och fyrahundra personer ändå måste ha någon typ av specialistgynekologisk uppföljning. Och vart ska vi skicka dem? Då vill vi ju veta att de faktiskt får hjälp och inte bollas runt. Hade vi fått ett år på oss att stänga så hade vi hunnit följa upp de fallen, säger Annika Rusko Andersson.

 Annika Rusko Andersson hoppas att regionen väljer att tänka om.
Annika Rusko Andersson hoppas att regionen väljer att tänka om. Bild: Camilla Walldán

Nu blir det istället tre månader eftersom gynmottagningen stänger vid årsskiftet.

Och trots att beslutet redan är taget så hoppas Annika Rusko Andersson att regionen väljer att tänka om, speciellt med tanke på att regionen signalerat att man vill satsa mer på ST-läkare i allmänmedicin.

– Jag har fått höra att regionen avsatt 70 miljoner kronor för utbildningsplatser på sjukhusen. Trots det tycker de tydligen inte att de har råd att avsätta någonting till oss, som faktiskt utbildar fler ST i allmänmedicin än Sahlgrenskas gynekologiska mottagning.

LÄS MER: Gynmottagningens personal kritiska mot flytten till Angered

LÄS MER: Sjukhuset svarar om gynekologins flytt

ANNONS