Henrik Gundenäs, Karin Henriksson (samtalsledare) och Kadir Meral ska samtala kring yttrandefrihet i ett panelsamtal på biblioteket.
Henrik Gundenäs, Karin Henriksson (samtalsledare) och Kadir Meral ska samtala kring yttrandefrihet i ett panelsamtal på biblioteket.

Fria ord och fängslad litteratur - biblioteket ordnar samtal om yttrandefrihet

Hur kan vi värna det fria ordet? Frågan har sällan varit så aktuell. 28 september arrangerar Kungälvs bibliotek ett samtal om yttrandefrihet med Kadir Meral, Henrik Gundenäs och med Karin Henriksson som samtalsledare.
– Alla som bryr sig om demokratin borde komma, säger Kadir Meral.

ANNONS

Koranbränningar, hat och hot i sociala medier och stoppade sagostunder på bibliotek – det är några händelser som satt fokus på yttrandefriheten på senare tid. Denna grundlagsskyddade frihet har gått från att vara en rättighet vi alla tog för given till något som måste försvaras och kanske omdefinieras.

– Yttrandefriheten är tänjbar, men inte hur mycket som helst. Tänjer vi för mycket riskerar den att spricka, säger Kadir Meral, författare, krönikör, statsvetare och komiker.

Klåfingriga lagstiftare

Yttrandefrihet används ofta som ett argument för att själv få uttrycka sina åsikter. Inte lika många försvarar sina meningsmotståndares rättigheter. Men sann yttrandefrihet går hand i hand med pluralism, öppenhet och tolerans för oliktänkande, påpekar Henrik Gundenäs, översättare, kulturskribent och redaktör.

ANNONS

– Det pratas väldigt mycket om yttrandefrihet just nu, men vi borde ha diskuterat frågan i åtminstone tio år. Det är så länge som klåfingriga lagstiftare har tullat på yttrandefriheten.

Ett exempel på inskränkningar är den så kallade utlandsspionerilagen som klubbades igenom för något år sedan. Den gör det straffbart att röja uppgifter som kan störa Sveriges förhållande till annan stat eller mellanstatlig organisation.

Toleransen har minskat

Fredag 28 september träffas Kadir Meral och Henrik Gundenäs på biblioteket i Mimers hus för att diskutera ämnet yttrandefrihet. Samtalet är viktigt eftersom yttrandefriheten är utsatt för press på många områden, inte bara inom juridiken. Henrik och Kadir är överens om att ramarna för vad som får sägas har blivit snävare, i offentligheten i stort likväl som i våra dagliga samtal.

– Det är något jag märker när jag uppträder som komiker, säger Kadir Meral. Humor har blivit känsligare och det finns en lättkränkthet. För tio år sedan fanns ett större svängrum.

– Man kan nog säga att toleransen för frimodigt tal har minskat, säger Henrik Gundenäs. Det hänger förstås samman med att offentligheten har blivit mer fragmenterad med filterbubblor och cancelkultur etcetera. Tolerans är en medborgerlig dygd vi behöver träna på.

Yttrandefriheten rymmer många angelägna frågor. Paneldeltagarna kommer att resonera kring dem, men de utlovar inga enkla svar.

_ Det finns inget facit. Däremot kanske vi vågar oss på några ödmjuka råd, säger Kadir Meral.

Ett samtal om det fria ordet

Arrangemanget är en del av bibliotekets projekt: Fängslad litteratur.

Projektet lyfter frågor som yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och demokrati med hjälp av evenemang, en utställning och en ny litteratursamling.

Samtalet hålls 28 september klockan 18 på Biblioteket Mimers hus.

LÄS MER:Författare från Iran inledde projekt om yttrandefrihet

ANNONS