Förändring inom hemtjänsten raserar Maj-Britts trygghet

När hemtjänsten organiserar om raseras 95-åriga Maj-Britt Carlssons trygghet. Utan att kommunen hade informerat om det försvann hennes hemtjänstpersonal över en natt.

ANNONS
|

Vi träffas hemma i Maj-Britts lägenhet i centrala Kungälv. Med är sönerna Lars och Kjell, som starkt har reagerat på att mamma Maj-Britt och andra brukare inte informerades om förändringen i förväg.

– Det är horribelt, oprofessionellt och väldigt respektlöst mot de gamla, som i många fall har byggt en lång och förtroendefull relation med nuvarande personal, säger Lars och berättar om brevet som gick ut till brukarna i slutet av januari.

– Det ger sken av att enbart ett namnbyte är på gång inom hemtjänsten utan ytterligare konsekvenser för brukarna. När kommunen i själva verket avser att göra en stor omorganisation, vilket medför en omflyttning av personal.

ANNONS

Livsglädjen är borta

Den här dagen har Maj-Britt inte orkat klä på sig, säger hon och berättar om hur trött hon är efter två år av pandemi och så nu detta - att människor hon har lärt känna och tycka om plötsligt har försvunnit ur hennes liv. Utan att hon har fått minsta möjlighet att förbereda sig.

– Jag mår dåligt och det känns som att livsglädjen har försvunnit. Jag kände alla och vi blev som goda vänner. De brukade sitta ner en stund med mig och vi kunde prata om mat och kläder. Allt det där är borta nu.

Sörjer kontaktperson

Särskilt sörjer hon sin kontaktperson, som blev förflyttad. Och någon ny kontaktperson har ännu inte kommit i henne ställe, säger Maj-Britt.

– Maken till den flickan fanns inte. Hon blev som ett barn i huset. Hon grejade och hjälpte mig med allt, såg vad som behövde göras och gjorde det lilla extra. Jag saknar henne något så oerhört och blir ledsen bara av att tänka på att hon inte kommer hit mer.

I ett hörn i vardagsrummet står en fin tomte. Den har Maj-Britt fått av sin tidigare kontaktperson och den vårdar hon ömt.

– Det är min hustomte så han får stå där året om.

Vill vara en röst

Förändringen inom hemtjänsten trädde i kraft förra måndagen och Maj-Britt betonar att hon absolut inte anklagar den nya personalen på något sätt.

– De är nog lika duktiga som de andra men jag känner dem inte. Och de är nog lika illa ute som jag är, fast på ett annat sätt. Jag vet flera som har sagt upp sig. Hade jag haft mer ork hade jag ställt mig och protesterat utanför stadshuset, säger hon och betonar att hon vill vara en röst för alla drabbade, särskilt de som sitter ensamma utan stöd av anhöriga. För många av dem har befintlig hemtjänstpersonal varit en stor trygghet.

Ber om ursäkt

Maria Stenmark arbetar som verksamhetschef för stöd i ordinärt boende.

Borde ni inte ha informerat alla brukare i förväg om att personal skulle förflyttas?

– Intentionen var att medarbetare skulle följa med brukare så att dessa inte skulle beröras. Inom två avgränsade geografiska områden var det inte möjligt på grund av pandemin, tyvärr inget vi kunde förutse. Vi skulle så klart ha pratat direkt med de brukare som blev berörda och meddelat dem i god tid om vi hade kunnat förutse den uppkomna situationen, säger Maria Stenmark och fortsätter:

– Det inträffade är högst beklagligt och vi ber så mycket om ursäkt för den otrygghet det har inneburit. Vi har tagit till oss av kritiken och säkerställer att det inte skall hända igen.

LÄS MER:Anställda slutar när hemtjänsten förändras

LÄS MER:Timanställd i hemtjänsten:”Omorganisationen kan bli en katastrof ”

• Förändringen inom den kommunala hemtjänsten trädde i kraft 21 februari.

• Den innebär att enheterna Ytterby, Kode/Romelanda och Komarken flyttar sina verksamhetslokaler till Nordmannatorget samt att en begränsad geografisk omfördelning sker.

• Enheterna Sydöstra Centrum, Norra centrum och Västra Centrum/Munkegärde är kvar i sina lokaler till dess att deras gemensamma lokal är färdigställd.

• Kärna och Marstrand är kvar i nuvarande lokaler tills vidare.

• Verksamhetschefen Maria Stenmark skriver i ett mejl: ”Det finns brukare som har Västra Centrum/Munkegärde som efter förändringen kommer att tillhöra Kode/Romelanda samt brukare som tillhör Sydöstra Centrum som kommer tillhöra Västra Centrum/Munkegärde istället. För att försöka minimera de personernas påverkan har vi försökt att flytta nuvarande medarbetare till mottagande enhet i den mån det varit möjligt. Det är fortfarande en pågående pandemi vilket påverkar kontinuiteten för våra brukare men som vi snart hoppas kunna säkerställa.”

ANNONS