Publiken ser Team Anna med skipper Anna Östling (mitten) inför starten av race ett av Women´s Trophy under dag ett av seglingstävlingen Match Cup Sweden den 4 juli 2018 i Marstrand. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200
Publiken ser Team Anna med skipper Anna Östling (mitten) inför starten av race ett av Women´s Trophy under dag ett av seglingstävlingen Match Cup Sweden den 4 juli 2018 i Marstrand. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200 Bild: MATHIAS BERGELD

Folkfesten återvänder till Marstrand – Match Cup får ha publik igen

Sedan 1994 har publik, partners och världens bästa seglare tillsammans skapat en folkfest på Marstrand som enligt Marcus Dunér, ansvarig Event Director, är unik.
– Match Cup Marstrand är en återkommande höjdpunkt för både publik och näringsliv, säger han.

ANNONS
|

Den 7-10 juli avgörs Match Cup Marstrand och med förra årets annorlunda och anpassade evenemang i bagaget, hoppas Marcus Dunér på att tävlingen i år kan bli mer ”som vanligt”.

– Förra året mötte vi knappt publiken vilket var oerhört trist. Dock livesändes tävlingen i TV4-gruppens kanaler varför vi uppmanade alla intresserade att titta där, säger han.

Marcus Dunér.
Marcus Dunér. Bild: Vikarie Kungälvs-Posten

Tävlingsledningen uppmanades också att flytta ut tävlingsbanan längre ut i vattnet för att minska publikantalet.

Världseliten till ön

Merparten av deltagarna tävlar regelbundet på World Match Racing Tour men också i andra internationella topptävlingar som Americas Cup, OS och Sail GP.

– Dels har vi vår damklass, Nordea Womens Trophy, där de bästa damlagen i världen är representerade, dels har vi Open format vilket betyder att de bäst rankade teamen i världen kvalificerar sig för att delta i Match Cup.

ANNONS

Marstrand – en seglingsmetropol

Atmosfären och tillgängligheten har gjort Marstrand till norra Europas främsta seglingsmetropol där Match Cup är en ”grand finale”.

– Vi har tillgång till en otrolig plats och jag är inte säker på att evenemanget hade levt så länge utan Marstrand. Det är nära till Göteborg, miljön är fantastisk och hela ön är rustad med god infrastruktur för att ta emot alla människor. Här finns hotell, caféer, restauranger och gästhamn – det mesta helt enkelt.

Ett så kallat ”normalår”, det vill säga innan pandemin, har Match Cup Marstrand ungefär 60 000 besökare.

– Siffran kommer enligt en mätning av antal färjeöverfarter, beläggning i gästhamnen och så vidare. Det är normalt otroligt många som kommer hit under tävlingsdagarna. Förra året såg det givetvis annorlunda ut, men vi genomförde tävlingen och jag tror att vi var det enda stora evenemanget på ön.

180708 Team Anna med skipper Anna Östling under damernas final av seglingstävlingen Match Cup Sweden den 8 juli 2018 i Marstrand. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89
180708 Team Anna med skipper Anna Östling under damernas final av seglingstävlingen Match Cup Sweden den 8 juli 2018 i Marstrand. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89 Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tävlingens två ansikten

Marcus beskriver Match Cup som en tävling med två ansikten.

– Dels har vi den publika festen med världens främsta seglare och som vi bjuder Marstrandsbor och tillresta på. Ett kostnadsfritt evenemang för alla. Dels har vi seminarium och aktiviteter som partners och sponsorer ägnar sig åt. Det är också en viktig del för oss, att de vill vara en del av seglingstävlingen.

Vad hoppas du på inför årets Match Cup?

– Jag hoppas givetvis att vi på ett tryggt och coronasäkert sätt ska kunna genomföra tävlingen och också kunna erbjuda den folkfest som Match Cup av tradition är.

ANNONS