Befarar att en ny en våg av influensan sveper in över västkusten.
Befarar att en ny en våg av influensan sveper in över västkusten. Bild: Fågelcentralen/Bohusläningen

Flera fall av misstänkt fågelinfluensa i Kungälv – ny våg befaras

Fågelcentralen i Kungälv har den senaste tiden fått in flera sjuka havssulor, vilket är onormalt för säsong. De får även in många samtal om sjuka och döda sulor längs kusten.
– Vi vill uppmana allmänheten om att inte gå fram till dem, då de är väldigt aggressiva fåglar som gärna hugger mot ögon, säger Sebastian Ek, vilthabiliterare.

ANNONS

Den senaste tiden har rapporter om döda havssulor ökat och på fågelcentralen i Kungälv befarar man att en ny våg av fågelinfluensan kan komma att svepa in över västkusten. De har fått flera samtal från bland annat Marstrand om sjuka och döda havssulor.

Sebastian Ek, viltrehabiliterare på Kungälvs fågelcentral, berättar att de noggrant följer utvecklingen.

– Det är häckningstider för fåglarna. Nu samlas de i stora grupper och smittar varandra, sedan flyger de ut till havs, blir sjuka och svaga och söker skydd på närmsta land. Vi vill uppmana allmänheten om att inte gå fram till havssulorna, då de är väldigt aggressiva fåglar som gärna hugger mot ögon, säger Sebastian Ek.

ANNONS

Han berättar även om att rapporter från bland annat Skottland visar på ett stort antal döda havssulor längst med kusterna.

– Just nu smittar inte viruset människor, men som alla smittor kan det utvecklas. Det som kan hända nu är att vi får in viruset i vårt jordbruk där vi håller värphöns, kalkoner och slaktkycklingar och där kan viruset göra stor skada. Sedan drabbas ju också havssulorna väldigt hårt, som redan minskat i antal på grund av utfiskning, säger Sebastian Ek.

Tyvärr finns det inte mycket vi kan göra.

Sebastian Ek berättar att man gjort flera fynd på bland annat Marstrand, Hunnebostrand och Fjärås, men också att dessa fåglar är bortom räddning.

– Man får avliva dem direkt, för att inte smittan ska spridas men också för att fåglarna ska slippa lida, tyvärr.

Länsstyrelsen uppmanar till försiktighet

Även länsstyrelsen uppmanar allmänheten att vara extra uppmärksam på döda fåglar, och om man hittar en död havssula får man gärna rapportera detta till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Använd handskar eller en plastpåse om du ska röra vid de döda djuren. Risken är väldigt liten för att det ska smitta människor, men det är ändå viktigt att man är försiktig, säger Ulf Lövdahl, länsveterinär på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Rapportering av döda fåglar

Använd handskar och var försiktig om du måste flytta på fågeln, så att du inte riskerar att föra fågelinfluensa-virus vidare till andra fåglar.

Om du hittar en död eller lealös havssula på stranden får du gärna rapportera in det till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Källa: lansstyrelsen.se

LÄS MER:Fågelinfluensa i Ale – så skyddar du dina tamfåglar

LÄS MER:Befarad äggbrist kan komma efter påsken

ANNONS