Ola Bini har väntat nästan tre år på rättegången i Ecuador. I onsdags började den.
Ola Bini har väntat nästan tre år på rättegången i Ecuador. I onsdags började den. Bild: Dolores Ochoa

Efter nära tre år: rättegången mot Ola Bini inledd

Efter nästan tre års väntan inleddes rättegången mot Ola Bini i Ecuadors huvudstad Quito i onsdags.
– Det här är ett nödvändigt steg för att komma vidare, säger hans mamma Görel Bini.

ANNONS
|

Ola Bini, som ursprungligen kommer från Kode, är åtalad för dataintrång hos företaget CNT, Ecuadors motsvarighet till Telia. Ola Bini greps i Quito i april 2019. Efter att ha väntat på rättegång i två och ett halvt år skulle han i oktober ifjol få komma upp i rätten, men med kort varsel sköts det hela då upp.

Nu är rättegången planerad att hållas 19-21 januari, och i onsdags tog den sin början som planerat.

Teamet runt Ola Bini är starkt kritiskt till de ecuadorianska myndigheternas förfarande i ärendet. Hans försvarare Carlos Soria har tidigare sagt att processen mot Ola Bini har varit politiskt motiverad från början. Trots det har man sett fram emot att rättegången ska bli av.

ANNONS

– Det känns bra att den äntligen är igång, då detta är ett nödvändigt steg att ta sig igenom för att komma vidare, säger Görel Bini efter rättegångens första dag.

Förhandlingarna pågick mellan 8.30 och 19.00 ecuadoriansk tid, och sju vittnen och sakkunniga hördes i rätten under dagen.

– Det var sju vittnesförhör igår som var åklagarens vittnen, och en del var rent bedrövligt dåliga, fast bra ur Olas synvinkel, säger Görel Bini, som i vilket fall inte tror på en rättvis rättegång.

– I ett så här korrupt rättssystem så spelar känslan ingen roll, de dömer av andra skäl, säger hon.

ANNONS