De ska vandra från Strömstad till Kungälv

Ingen av dem har någon större erfarenhet av långvandringar. Men de gillar naturen, äventyr och vara tillsammans. På lördag tar de tre vännerna tåget till Strömstad och går tillbaka till Kungälv.

ANNONS
|

Cirka 26 mil till fots och sex nätter under bar himmel. Det är vad som ligger framför vännerna Mathias Nilsson, Kristian Heikkenen och Patrik Gydal de närmsta dagarna. På lördag tar de tåget till Strömstad och vandrar Bohusleden tillbaka till Kungälv.

– Det är en rolig grej och en kul utmaning att göra tillsammans. Det var Kristian som tog initiativet tidigare och jag svarade ja direkt. Och sedan hakade Patrik också på, säger Mathias Nilsson som verkar vara lite av motorn i sällskapet och den, som efter åtskilliga övernattningar i det fria, har koll på vad man behöver ha med sig i ryggsäcken för att klara en längre vandring.

ANNONS

Hängmatta med tak

Förberedelserna är i full gång när vi pratas vid. Det är några dagar före avfärd och hemma i köket hos Mathias finns öppna ryggsäckar på golvet och torrvaror, stormkök och vandringskängor uppradade på på bord och stolar.

– Vi har inte hunnit planera så mycket innan. Nu ser vi mest till att få ner vikten på packningen och att vi får med oss absolut nödvändiga grejer. Stormkök, första hjälpen, vätskeersättning, till exempel. Och myggmedel! säger de i nästan en mun.

De har också förberett sig genom att gå in kängorna under våren för att undvika skavsår, en synnerligen viktig förberedelse, konstaterar de. Nätterna kommer de att tillbringa under bar himmel. Patrik har ett tvåmannatält med sig medan Kristian och Mathias kommer att sova i hängmattor med små tak att spänna upp ifall det blir regn.

Vad kommer ni att äta?

Patrik:

– Jag älskar kött och kommer ha med mig vakuummarinerat kött.

Mathias:

– Jag kommer att köra mycket ris och pasta, nötter och choklad.

Kristian:

– Jag har packat ner mjukkonserver att värma i en värmepåse. Och rapsolja. Det innehåller väldigt mycket kalorier så jag kör en shot varje morgon.

Vad kommer ni prata om när ni har mycket tid tillsammans?

– En salig blandning, skrattar de. Camping och äventyr och kanske lumparminnen. Vi är rätt skojfriska alla tre så det blir nog en hel del skratt.

Vandringen är indelad i olika etapper. Hela leden har 27 etapper och trion kommer att gå genom 21 av dem. De kommer att filma vandringen och sedan lägga upp delar av äventyret på Mathias kanal på YouTube.

”Vi är taggade”

– Det är roligt att kunna inspirera andra att våga testa att ge sig ut och känna lugnet i vår vackra svenska natur.

Ingen av dem har någon direkt erfarenhet av att vandra längre sträckor. Men de brinner för friluftsliv och gillar utmaningar all tre. Nu hoppas på några fina dagar tillsammans med många naturupplevelser, vackra vyer, fornlämningar och grottor.

– Det här har vi velat länge och härligt att det nu blir av. Vi är taggade.

ANNONS