De lär sig språket med sång

Varje tisdagskväll förvandlas Equmeniakyrkan på Utmarksvägen till “Mötesplatsen”. Här träffas volontärer och nyanlända för att fika, umgås och språkträna. Just idag står det sång på schemat.
– Att sjunga tillsammans är ett fantastiskt sätt att lära sig ett nytt språk, säger Helen Liljehed, volontär.

ANNONS

Jag är här,

och du är här…

Ett fyrtiotal nyanlända och volontärer ägnar tisdagskvällen åt att sjunga tillsammans i Equmeniakyrkans bänkrader.

Vi är här tillsammans...

Sångerna som musikpedagog Jan Mattsson sjunger är enkla och pedagogiska. Och besökarna sjunger med eller upprepar, strof för strof.

Stort intresse

Mötesplatsen startade 2017 efter det att kommunpolitikerna bett föreningslivet att starta någon form av verksamhet kvällstid för nyanlända. Equmeniakyrkan, Rädda Barnen och Fredsrörelsen hörsammade uppmaningen och tillsammans startade de Mötesplatsen.

– Intresset är jättestort. Vissa kvällar har vi haft uppemot hundra gäster här, berättar volontären Helen Liljehed under den inledande fikastunden.

En av besökarna är Emine Celik från Turkiet.

ANNONS

– Här träffas människor från hela världen, med olika bakgrund, kultur och religion, säger hon. Vi fikar, skrattar och har jättetrevligt tillsammans. Det är fantastiskt att den här möjligheten finns.

Fatma Gül på andra sidan bordet instämmer.

– Den svenska vi lär oss i skolan är inte tillräcklig, säger hon. Här gör vi språket till vårt eget tack vare alla snälla pensionärer som är här och pratar med oss.

Mötesplatsen startades för att ge nyanlända kontakt med samhället, men den fyller också en viktig funktion för många volontärer.

– Det är som en fritidsgård för vuxna, säger Helen Liljehed. Det är en go gemenskap och vi har väldigt roligt tillsammans.

Blir volontärer med tiden

Gränsen mellan volontär och besökare är också ganska flytande. Vissa kommer först hit som gäster, men med tiden tar de allt större ansvar och så småningom blir de volontärer.

Träffarna på mötesplatsen har nästan alltid ett tema. Ibland handlar det om ett yrke och de har haft besök av såväl poliser som brandmän och en grävmaskinist. Det händer också att de löser korsord, har läsgrupper, går poängpromenad eller spelar bingo.

– Och förra veckan spelade vi yatzy, minns volontären Lizbet Stenlund-Gens. Det var både kul och lärorikt.

Arbetades fram i Bergsjön

Just idag ska besökarna alltså sjunga sig till ett större ordförråd. Jan Mattsson som håller i gitarren har själv skrivit de flesta av sångerna och är en av upphovsmännen bakom Sjung Språket, en pedagogik som arbetades fram i Bergsjön i Göteborg för tolv år sedan.

– Sångerna leker med ord och böjningsformer, förklarar han. Ibland får deltagarna orden på papper, men just idag använder vi upprepningar och härmsång för att nöta in språket.

Veckodagarna, namnen på bestick och hur man säger vad klockan är, det är några av de ämnen som avhandlas i musikalisk form under kvällen.

– Sång och musik har en pedagogisk kraft som vi kan utnyttja för att lära oss ett nytt språk, säger Jan Mattsson. När vi kopplar ihop melodierna med orden blir det helt enkelt lättare att minnas.

LÄS MER:Ett liv i folkrörelsen – nu får Birgitta Nilsson Fredkullapriset

LÄS MER:Sommarljummen Allsång för fred – ett ljus i mörkret

ANNONS