Jonas Andersson
Jonas Andersson Bild: -

Coronaminnen ska låsas in i 20 år – för framtida forskare

Hur har pandemin påverkat Kungälvs föreningar? Det är en fråga som Föreningsarkivet vill få svar på – och bevara för framtidens forskning.
– Det kommer att skapas en minneskapsel, säger arkivchefen Jonas Andersson.

ANNONS
|

Vad hände egentligen år 2020? Hur påverkades människor, föreningar och arbetsplatser av pandemin som bredde ut sig över världen? Det är frågor som framtidens forskare kan vilja gräva i. Från flera håll uppmanas nu allmänheten att lämna in sina tankar, berättelser och reflektioner.

– Nordiska museet har ett uppdrag att samla in minnen på individnivå, och då gör vi det på organisations- och föreningsnivå. Det är ett sätt att fånga upp nuläget. Det görs på många arkiv runt om i Sverige, säger Jonas Andersson som är chef på Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland.

Föreningsarkivet har skickat frågor till föreningarna i Kungälv, och hoppas att många vill bidra.

ANNONS

Vad vill ni ha svar på?

– Det är ganska fritt, men beskrivningar av hur covid-19 har påverkat verksamheten och vad man ser för effekter på både kort och lång sikt. Vi ger föreningarna fria händer att skriva utifrån sitt perspektiv.

Vad ska ni göra med materialet?

– Det kommer att skapas en minneskapsel där vi lägger in svaren. Sen låser vi kapseln i 20 år, innan den ställs till förfogande för framtiden forskning. Det blir en snapshot av livet just nu.

Har ni gjort något liknande förut?

– Nej, det blir första gången vi testar det här greppet.

Hur kommer det vara att öppna kapseln om 20 år, tror du?

– Det är lite tidigt att analysera, men det här året liknar inget annat på något sätt. Det finns ingen referens. Så jag tror att det kan bli häftigt att få kliva in i den här situationen i efterhand. Jag är övertygad om att forskningen kommer ha nytta av det. Man kan också följa utvecklingen framåt, och se om det föreningarna trodde stämmer.

Jonas Andersson säger att de redan har fått in en del svar.

– Sen har vi även pratat med Konstkollektivet om att en konstnär ska göra sin tolkning av situationen. Det blir spännande att få in en konstnärlig gestaltning, säger han.

Elvira Linderot

redaktion@kungalvsposten.se

Föreningsarkivet

Föreningsarkivet Sydvästra Götaland ligger i Stadsmuseets lokaler i Kvarnbyn i Mölndal. Arkivet omfattar sex kommuner: Ale, Härryda, Mölndal, Partille, Kungälv och Öckerö.

Föreningar som vill bidra med sina tankar och reflektioner till minneskapseln kan göra det genom att mejla föreningsarkivet@molndal.se.

ANNONS