Cirkus vid Simbadet – men orkestern är kvar i Ukraina

Cirkus Brazil Jack bjuder på bländvita leenden och imponerande kroppsliga bedrifter – samtidigt som sorgen över kollegorna som är fast i Ukraina gör sig påmind backstage.
– Kriget slog hårdare mot oss än pandemin, säger Trolle Rhodin, cirkusdirektör.

ANNONS
|

Cirkusen Brazil Jack, som ger föreställningar i Kungälv tisdag och onsdag, har funnits över 120 år och är enligt cirkusdirektör och konstnärlig ledaren Trolle Rhodin världens äldsta, turnerande cirkus som fortfarande är aktiv. När pandemin slog till för två år sedan var det inte så lätt att bara ta ett annat jobb i två år.

– Andra kunde jobba hemifrån, men det här är vårt hem. Hela våra liv togs ifrån oss under två år, det var riktigt illa, säger Trolle.

Själv reste han till Spanien och arbetade på cirkus där – det fanns inte i hans värld att ta ett jobb inom något annat område. I år skulle truppen äntligen ut på turné igen när kriget i Ukraina bröt ut.

ANNONS
Cirkus Brazil Jack, som är i Kungälv tisdag-onsdag, är en djurfri cirkusföreställning med bland annat  akrobater och lindansare. Trolle Rhodin är konstnärlig ledare/cirkusdirektör.
Cirkus Brazil Jack, som är i Kungälv tisdag-onsdag, är en djurfri cirkusföreställning med bland annat akrobater och lindansare. Trolle Rhodin är konstnärlig ledare/cirkusdirektör. Bild: Mia Höglund

Ukrainska orkestern blev fast i kriget

Inne i husvagnen, som Trolle Rhodin bor i året runt, får han och flickvännen tillika rullskridskoartisten Susan Jasters snällt dela på spegeln i det lilla badrummet. Hans leende är vitt mot den mörka, glittrande kostymen men när Ukraina kommer på tal suckar han.

– Kriget slog hårdare mot oss än pandemin, säger han.

Tre veckor innan årets turné invaderade Ryssland Ukraina och hela orkestern blev fast, då inga män mellan 18 och 65 år får lämna landet. Samtidigt fick Trolle Rhodin ett desperat samtal – ukrainska luftakrobaten Mariia Schevchenko som han hade träffat för flera år sedan behövde ett hem och ett jobb.

– Och det är fan i mig en ära att ha henne här, säger Trolle innan ljuset sänks, musiken höjs och showen startar.

Brazil Jack är i Kungälv vid Simbadet tisdag och onsdag. I slutet av varje show hyllar de Ukraina med bland annat en tyst minut.

ANNONS