Nytt vaccin är på väg till Kungälv under vecka fem. Arkivbild
Nytt vaccin är på väg till Kungälv under vecka fem. Arkivbild Bild: Jacob Humlén

Brist på vaccin - äldre med hemtjänst får vänta

På äldreboenden i kommunen har alla fått vaccindos nummer ett. Det vaccin som väntas i veckan behöver användas för till dem som redan fått första dosen. Därmed tvingas personer inom hemtjänst, hemsjukvård och LSS fortsätta vänta på vaccin.

ANNONS
|

Det har gått trögt med vaccinleveranserna till Sverige, och liksom övriga landet väntar invånarna i Kungälv på vaccin. Alla som bor på äldreboenden har fått dos nummer ett, samt en stor del av personalen inom vård- och omsorg. Nu står Kungälvsbor med hemsjukvård, hemtjänst och inom LSS på tur för att få vaccin mot covid-19. Även de tillhör folkhälsomyndighetens prioriteringsgrupp ett, men bristen på vaccin har försenat vaccineringen.

Mer denna veckan

– Beskedet från regionen är att Kungälv får mer vaccin den här veckan, men hur mycket vet vi inte. Det är samma sak för oss som för övriga landet, säger Lena Arnfelt, sektorchef för trygghet och stöd Kungälvs kommun.

ANNONS

Samtidigt som gruppen med hemtjänst, hemsjukvård och LSS väntar på sina första vaccindoser börjar det blir dags för de redan vaccinerade att få dos två. Därmed är det fortfarande oklart i vilken takt vaccinationerna för nästa prioritetsgrupp, 70 år och över, kan rulla igång. Enligt vårdcentralernas hemsidor är det tidigaste datumet 15 februari, beroende på vaccintillgång. Det datumet ser nu ut att skjutas framåt i tiden, oklart hur länge.

En jättestor grupp

– Som det ser ut nu så kan det dröja flera veckor till innan vi har vaccin som vårdcentralerna kan beställa. De få doser som vi får de närmaste tre veckorna kommer att behöva användas för att bli klara med fas ett, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

All personal som jobbar inom äldreomsorg i Kungälvs kommun har fått erbjudande om vaccin och en stor del har redan fått första dosen.

Är det många kommunanställda inom äldreomsorgen som inte vill vaccinera sig?

– Vi får inte ha några listor över vilka som är vaccinerade och inte och det är frivilligt att ta vaccinet, men det ställer till problem för hur arbetet ska läggas upp att vi inte vet vilken personal som är ovaccinerad och riskerar att bli smittade och sjuka i covid-19. Frågan är aktuell inte bara i Kungälv och vi har lyft den till SKR, (Sveriges Kommuner och Regioner), säger Lena Arnfelt.

När alla som ingår i fas två, personer 70 år och äldre, har fått vaccinet är nästa grupp personer under 70 år som ingår i riskgrupp. Först därefter kommer vaccinet att erbjudas till i övrigt friska vuxna som inte tillhör någon riskgrupp. Regeringen och SKR har slutit ett avtal om att alla vuxna som bor i Sverige ska ha erbjudits vaccination mot covid-19 under det första halvåret 2021.

Anna Hedlund

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungälvsposten.se

ANNONS