Biodlare varnar för invasiva getingen som äter bin

En invasiv geting som äter bin och andra getingar kan komma hit – och utgöra ett hot mot honungen och jordbruket.
Nu slår biodlare i Kungälv larm.

ANNONS
|

Den så kallade sammetsgetingen kom till Frankrike 2004 i en last från Kina. Ett fall av en enstaka, oturligt insmugglad, invasiv geting ledde till stora konsekvenser.

20 år senare har den nu spridit sig i landet – och till flertalet andra europeiska länder som Spanien, Portugal, Belgien, Nederländerna och Storbritannien.

Sammetsgetingen lever inte på pollen eller nektarin som andra getingar. Istället äter den bland annat upp honungsbin och förstör därmed hela bisamhällen.

Franska vinodlare har upplevt stora problem på sina gårdar och getingen har bland annat dragit fram i fruktträd, något som tidningen Lantbrukets affärstidning har rapporterat om tidigare.

ANNONS

Kan påverka svenska honungen

Än har den inte kommit hit till Sverige, men risken bedöms vara stor.

– Det vore katastrof om den kommer hit, menar Lillemor Bulukin som är vice ordförande i Södra inlands biodlarförening som håller till i Kareby.

Hon berättar att denna invasiva art helt enkelt behöver äta bin för att leva.

– Den är väldigt duktig på att hovra framför bikupor, och kniper det ena biet framför det andra, säger hon.

Följden blir att bin dör, och att de som överlever blir otroligt stressade av situationen, inte vågar ge sig ut ur sina kupor, att drottningen slutar lägga ägg och att kuporna byggs igen.

– I slutändan drabbar det maten på bordet, säger Lillemor Bulukin och syftar på att bland annat honungsproduktionen kan drabbas.

Sammetsgetingarna kan även ha negativ inverkan på blomväxter i form av minskad pollinering.

Uppmanas att anmäla bildbevis

Nu drar hennes biodlarförening sitt strå till stacken för att fler ska få koll på riskerna. Varje vecka träffas dem och går igenom hur sammetsgetingen ser ut, vilka kännetecken den har, hur man ska agera vid upptäckt och så vidare.

Den som tror sig ha sett en sådan geting uppmanas att anmäla detta på hemsidan www.invasivaarter.nu. Viktigt i så fall att man bifogar bildbevis för att artbestämning ska kunna göras, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Hur troligt är det att sammetsgetingen kommer till Sverige, tror du?

– Att den åtminstone kommer till Skåne är högst troligt. Men det är svårt att säga, oturliga händelser gör att den kan komma hit. Jag hoppas att vårt klimat gör att den ej kommer att trivas, att den inte överlever, säger Lillemor Bulukin om vårt kallare svenska vinterklimat.

Hon menar att det är bättre att agera redan nu och upplysa befolkningen om riskerna, innan den invasiva arten kommer hit.

– Det blir annars en lång startsträcka att börja lära sig om denna först efter att den har kommit hit, uttrycker hon.

Sammetsgetingen

Är en bålgetingart som också går under namnet Vespa velutina. Kommer från Asien och som bland annat äter honungsbin.

I dagsläget finns den inte i Sverige, men enligt experter är sannolikheten stor att den kommer hit och kan etablera sig här, främst i de södra delarna av landet.

Sammetsgetingen är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det innebär att den är förbjuden att ha, importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen.

Sammetsgetingen har gulbrun panna/ansikte och svart huvud/bakhuvud med mörka antenner. Mellankroppen är helt svart med en sammetslik behåring.

Bakkroppen är mörkt brun till svart med ett orange band på fjärde bakkroppsegmentet. Höfter och lår är mörka medan skenben och fot är gula. Drottningar blir upp till 30 mm, arbetare upp till 25 mm långa.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS