Barn och föräldrar kräver att Klöverbacken blir kvar

Beskedet om att Klöverbackens skola kan komma att läggas ner har rört upp känslor bland föräldrar och elever. I lördags morse samlades flera engagerade familjer och uttryckte sitt missnöje. ”Tänk om och gör rätt” var en av uppmaningarna till dem som har kommit med förslaget.

ANNONS
|

Sol från klarblå himmel, isglass och hemmagjorda plakat. Så såg det ut på Klöverbackens skolgård i lördags morse när många föräldrar och barn samlades för att tillsammans uttrycka sin oro och ilska över förslaget om att stänga skolan.

– Det här är inte acceptabelt. Vi flyttade hit för skolans skull eftersom det är en liten och trygg skola. Nu ändrades det över en natt, man blir ju arg. Det här är så ledsamt. Vi känner oss helt uppgivna, säger Johanna Risö med sonen Lukas på armen.

Hon får medhåll av Simon Engström och hans fru Marie samt föräldern Jenny Jeppson som står bredvid.

ANNONS

– Ja, det är så tråkigt. Alla är ledsna över det här förslaget. Många barn har ju gråtit hejdlöst när de hört att skolan kanske kommer att stänga, säger Marie.

Några av anledningarna till att man föreslår en stängning är att lokalerna är bristfälliga och behöver byggas om.

– Det kom väldigt plötsligt. Jag har aldrig hört att miljön i skolan skulle vara ett problem. Vad jag vet är det aldrig någon som har klagat. Det känns som att det är något annat som ligger bakom och som man inte vill berätta. Det handlar väl om pengar.

– Man vet ju inte vem som driver på det här, är det markägarna som har planer för tomten? Vi vet ju inte, säger Simon. Barnen är ju här och leker även utanför skoltid. Många barn har ju lärt sig att cykla på skolgården. Nu vet vi inte vad som händer. Det är en viktig plats, den betyder jättemycket för oss som bor här. Nu kanske vi förlorar den, säger Simon.

I en annan del av skolgården står Marie Last och byter några ord med föräldern Sara. Maries son Elmer går i tvåan på skolan.

– Vi är här för vår fantastiska skolas skull. Det här en så trygg miljö för små barn. Det är en riktig Bullerby-känsla. Det där att det inte finns en riktig matsal gör ju att det blir lugna måltider eftersom eleverna äter varje klass för sig. Men plötsligt så fungerar inte det och ingen förstår varför. Första skolan är viktig för barn. Här finns ett lugn och det blir en bra skolstart, säger Marie.

Elmer, som spelat fotboll med klasskompisarna, dyker upp.

– Det är tråkigt om skolan stänger. Skogen är rolig att leka i och särskilt mycket gillar jag fotbollsplanen. Jag kommer hit efter skolan också ibland. Jag vill gå kvar här, säger han.

Några tjejer kommer fram och vill visa sina hemmagjorda plakat gjorda av pappkartong och stora pappersark. Alla har samma budskap: ”Stäng inte vår skola”. De är inte glada åt vad som är på gång.

– Det är tråkigt och ett dumt förslag. Det är roligt att gå här och de som jobbar här är jättesnälla, säger Melody som får medhåll av sina kompisar.

– Vi kommer hit och leker när vi är lediga också. Det är roligt. Det är en bra skolgård och en jättefin skog att leka i. Jag vill att mina syskon också ska kunna gå här, säger Clara.

Jeanette Olsson har sönerna Valter och Bosse på skolan. Nu håller hon ett hemmagjort plakat med texten ”Rör inte vår skola” på medan pojkarna spelar fotboll på skolgården. Hon är bekymrad över hotet om nedläggning och vill visa sitt stöd för skolan.

– Den här skolan betyder väldigt mycket för oss. Det är liten och lugn skola och det är tryggt för barnen att gå hå här. Att skolan ska ersättas med baracker bredvid en högstadieskola tycker jag inte alls är en bra idé

Hon skakar på huvudet och ler lite åt påståendet att lokalerna i inte håller måttet och att det skulle vara en anledning till att stänga skolan.

– Det där köper jag inte. Jag har aldrig hört någon klaga på lokalerna. Det känns bara som något man hittar på. Jag tycker inte att argumenten håller, de är inte övertygande. Jag tror att det handlar om pengar, men jag vet ju inte. Jag hoppas att man ändrar sig. Tänk om och gör rätt!

ANNONS