Folkhälsomyndighetens Sara Byfors upprepade under dagens pressträff också vikten av att testa sig, samt stanna hemma vid symptom på sjukdom.
Folkhälsomyndighetens Sara Byfors upprepade under dagens pressträff också vikten av att testa sig, samt stanna hemma vid symptom på sjukdom. Bild: Pressbild

Antalet fall av covid-19 ökar i Kungälv – två personer vårdas på sjukhus

33 nya konstaterade nya fall av covid-19 rapporterades förra veckan in till Folkhälsomyndigheten från Kungälvs kommun. Vilket är färre nya fall än veckan innan men en ökning sedan åtta veckor tillbaka.

ANNONS

Förra veckans siffra är en minskning mot veckan innan då 39 nya fall av covid-19 rapporterades in i Kungälv. Antalet fall har annars ökat stadigt från vecka 40 då det var 12 fall. Se faktaruta.

Samtidigt har 38 566 av Kungälvsborna vaccinerat sig och det innebär att 87 procent fått första dosen och 84 procent andra dosen. På Kungälvs sjukhus vårdades på torsdagen två personer för covid-19, ingen av dem på Intensivvårdsavdelning, enligt chefläkare Jacob Wulfsberg.

Ökad smittspridning i Europa

Under torsdagen sammanfattade Sara Byfors, biträdande avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, det nationella läget på en presskonferens genom säga att smittspridningen nu ökar på de flesta håll i landet, om än från relativt låga nivåer.

ANNONS

Så även i resten av Europa, där smittotalen just nu går upp och ner i olika länder och den höga smittspridningen i exempelvis Österrike för närvarande verkar ha avtagit, medan den i stället tagit fart i Frankrike och Spanien.

– Just nu är det dock Afrika som sticker ut med en snabb ökning av antalet konstaterade fall. Men då ska man också ha i beaktande att testningen där ökat markant efter larmet om den nya coronavarianten omikron, vilket gjort att betydligt fler också faktiskt testat sig, sa Sara Byfors.

LÄS MER:Första fallet av omikron bekräftat i Västra Götaland

Störst ökning bland de allra yngsta

Totalt har 1 226 055 rapporterade fall av covid-19 konstaterades i Sverige fram till dags dato. Antalet nya fall ökar nu också, framför allt i det ovaccinerade åldersspannet 0-9 år.

– Däremot ser vi just nu att smittspridningen vikt av lite i åldersgruppen 10-19 år, fortsatte Sara Byfors.

Av de som just nu intensivvårdsbehandlas på landets sjukhus är medelåldern 56 år bland ovaccinerade och 71 år bland de som är vaccinerade.

16 bekräftade fall av omikron

Angående antalet avlidna ses dock i nuläget ingen uppgång, även om det fortsatt inträffar 30–40 dödsfall i veckan, då främst i den äldre åldersgruppen, enligt Sara Byfors.

– Men det är egentligen inget konstigt, eftersom vi vet att ålder är en avgörande faktor för att klara allvarlig sjukdom och här ser vi också att vaccin trots allt har en starkt skyddande effekt.

LÄS MER:Riskgrupper och 60-plussare kan boka tredje dosen den 13 december

Antalet bekräftade fall av omikron i Sverige är nu uppe i 16 fall, varav alla utom ett kunnat knytas till att personerna smittats i samband med utlandsresor eller i en nära relation till någon som varit på resande fot.

– Men i och med att vi nu också har ett bekräftat fall som inte är kopplat till resande, så ser vi att vi har en smittspridning här som med all sannolikhet också kommer att följa utvecklingen i övriga Europa, påpekade Sara Byfors.

Återgång till visst hemarbete

Hennes råd är därför fortsatt att testa sig vid hemkomst från eventuell utlandsresa, stanna hemma och testa sig vid tecken på sjukdomssymptom.

– I övrigt hänvisar jag till de rekommendationer som infördes igår, onsdagen den 8 december, om att hålla avstånd i offentliga miljöer och undvika större sammankomster inomhus på exempelvis arbetsplatser och i skolor, samt att om möjligt undvika att resa kollektivt i rusningstrafik, eller om man måste, då använda munskydd.

– Samma rekommendationer gäller även verksamheter som i möjligaste mån bör se till att trängsel och köbildning kan undvikas. Vi rekommenderar nu också arbetsgivare att i viss grad åter möjliggöra hemarbete, även om vi inte i nuläget inte är lika hårda med att det måste följas rakt av.

Påminde om vikten av influensavaccin

Sara Byfors uppmanade slutligen alla som ännu inte gjort det att vaccinera sig och konstaterade samtidigt att vaccinationstäckningen fortsätter uppåt i alla åldrar, just nu framför allt i åldergruppen 12-15 år där nära 60 procent nu fått sin första eller andra dos.

LÄS MER:Gratis influensavaccin för 65-plussare och riskgrupper

Hon påminde även om vikten för alla äldre och de i riskgrupp att vaccinera sig mot årets influensa, som nu också den börjat ta fart på många håll i landet.

LÄS MER:Hårt tryck efter dos 3 – vårdcentraler har slut på tider

LÄS MER:Så skyddar du dig bäst mot årets vinterkräksjuka

Antal nya fall av covid-19 i Kungälvs kommun, år 2021

Vecka 48: 33

Vecka 47: 39

Vecka 46: 34

Vecka 45: 16

Vecka 44: 25

Vecka 43: 21

Vecka 42: 25

Vecka 41: 21

Vecka 40: 12

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS