Bild: Filip Landqvist/Anna von Brömssen

Äldre kvinnor lurade på pengar

I torsdags morse blev en kvinna i 80-årsåldern i Fontin uppringd av en person som fick henne att föra över 37 000 kronor från sitt konto till ett annat. Även på onsdagen blev en annan kvinna i samma ålder av med 30 000 kronor.

ANNONS
|

I onsdags vid 16-tiden ringde en person upp en äldre dam i Kungälv. Personen uppgav sig att ringa från Klarna, ett betallösningsföretag.

– Personen vilseledde målsäganden genom att få henne att identifiera sig med bank-id varefter personen, utan målsägandens vetskap eller tillstånd, förde över pengar med swish, säger Lars Berntsson, förundersökningsledare på polisen i Kungälv.

Personen ska ha kommit över 30 000 kronor.

Även under torsdagen blev en kvinna i Fontin uppringd av en person som förmådde kvinnan att föra över 37 000 kronor till personen. Personen ska ha uppgett att hen ringde från kvinnans bank.

Flera anmälningar i region Väst

I början av veckan gick polisen i Kungälv/Ale ut på sin Facebook-sida och berättade att polisen region Väst fått in flera anmälningar om personer, vanligtvis äldre, som blivit utsatta för liknande bedrägerier.

ANNONS

”Tillvägagångssättet har varit via telefon då bedragaren presenterat sig som polis eller banktjänsteman. Bedragarna har lyckats komma över stora summor pengar, guld, kontantkort och koder till korten”, skriver polisen i inlägget.

LÄS MER:Två äldre kvinnor utsatta för försök till bedrägeri

LÄS MER:Bedrägerierna fortsätter att öka i Kungälv

LÄS MER:Lurades att logga in med bank-id vid Blocket-affär

Enligt Lars Berntsson finns det säkert även ett stort mörkertal bland händelser som skulle kunna rubriceras som försök till bedrägeri, men som aldrig kommer till polisens kännedom.

Bedragarna är ofta väldigt förslagna, och har många olika förklädnader och förklaringar när de ringer.

– De ändrar hela tiden sina modus, hur de går tillväga, för att komma åt pengar, säger Lars Berntsson.

Som KP skrivit tidigare – och som polisen sagt flera gånger – så ringer banker, poliser eller liknade aldrig upp och ber att få tillgång till bank-id eller andra koder.

Ringer någon och vill att du ska lämna ut uppgifter – lägg på luren och ring polisen.

Så här skyddar du dig mot telefonbedrägerier

ANNONS