Bild: Arkivfoto

40-åring åtalas för rånet mot bensinstationen

Med en tygryggsäck över huvudet och ett pistolliknande föremål i handen rånade någon en bensinstation i Kungälv i december. En sedan tidigare häktad man åtalas nu för totalt sex rån.

ANNONS
|

Kvällen den 18 december förra året klev en man beväpnad med en luftpistol in på Circle K i Ängegärde. En anställd berättar i förhör att mannen tog fram vapnet och sa: ”detta är ett rån, ta fram pengarna”. Några kontanter fanns inte, så mannen slet åt sig cigaretter och ett par hörlurar. Det hela tog tre minuter.

”Han går mot utgången och möter en kund. Han skriker fan också, sedan lämnar han butiken”, säger den anställda i förhör.

Tre dagar senare greps en man i Stenungsund.

– På övervakningsfilmen kan vi se kläder som stämmer med dem han bar när han greps och som har hittats i hans bostad, säger Jessica Lundkvist Vardaro, assistentåklagare på Uddevalla tingsrätt.

ANNONS

Kopplad till sex rån

Mannen greps till en början för ett annat rån.Totalt handlar det om sex liknande rån i – Jörlanda, Rönnäng, Varekil, Ljungskile, Kungälv och Stenungsund – utförda under oktober och december i nämnd ordning.

– Vi har hittat bevis för att kunna misstänka honom för samtliga rån. Vi har DNA-spår som vi kunnat koppla till honom, säger Jessica Lundkvist Vardaro.

Hon säger att mannen formellt sett egentligen har erkänt, men med invändningen om att han inte begått rånen frivilligt.

– Han säger att han begått gärningarna under något slags hot från andra. Han har namngett en person och vi har följt upp men inte kunnat hitta eller identifiera någon. Från vår sida ser vi att han ensam utför de här rånen, säger Jessica Lundkvist Vadaro.

”Hade kraftig panik”

I polisförhör menar mannen att han tagit på sig en annan persons skuld på 250 000 kronor, vilket delvis bekräftats av familjen. Mannen menar att killarna han övertagit skulden till, släppt av honom i industriområdet i Kungälv den aktuella kvällen och väntade på att se honom gå in i butiken.

”Jag tog några cigaretter och något USB och någon form av mobiltelefontillbehör. Bara så att jag kunde visa dem att jag varit där inne. Jag hade kraftig panik”, sa mannen i förhör.

Mannen, som är i 40-årsåldern och hemmahörande i Stenungsund, har suttit häktad sedan den 23 december. Han är även åtalad för en grov stöld och skadegörelse i Stenungsund.

ANNONS