Medicinkliniken beskrivs som ”ett sjunkande skepp.”
Medicinkliniken beskrivs som ”ett sjunkande skepp.” Bild: Katarina Berg

Efter läkarflykten: Försämrad vård för stora patientgrupper

Hittills i år har fyra överläkare sagt upp sig från Kungälvs sjukhus. Två är tjänstlediga och kommer troligen inte tillbaka.
– Medicinkliniken befinner sig i ett skört läge, menar några av överläkarna som är kvar.

ANNONS
|

Tre av överläkarna har sagt upp sig på grund av ett uttalat missnöje med ledningen för Sjukhusen i väster. I nuläget saknas minst två gastroenterologer – överläkare specialiserade på sjukdomar i mag- och tarmkanalen och två hematologer – läkare specialiserade på blodsjukdomar.

Verksamheten hålls under armarna med hjälp av dyra hyrläkare.

LÄS MER:Läkarflykt från medicinkliniken

Risk för misstag

Enligt några av överläkarna som är kvar på sjukhuset, och som väljer att vara anonyma, innebär bristen på spetskompetens bland annat att kirurger nu får gå in och göra koloskopi, som är en undersökning av tjocktarmen.

– De har inte samma vana vid de medicinska tarmsjukdomarna och det finns därför en risk att man missar saker. Det är klart att vården inte blir lika säker när vi inte längre har tillgång till våra kollegor som verkligen kan de här bitarna, säger överläkarna och konstaterar att det redan är långa väntetider på koloskopi och tarmutredningar.

ANNONS

– Och längre lär väntetiderna bli på grund av att så många överläkare med spetskompetens har valt att sluta. Redan nu är det så att väntetiderna inte hålls.

”Det är klart att vården inte blir lika säker när spetskompetensen försvinner”, anser överläkarna.
”Det är klart att vården inte blir lika säker när spetskompetensen försvinner”, anser överläkarna. Bild: Katarina Berg

Svårt med screening

Under 2021 kommer screening för tjock- och ändtarmscancer att börja införas i Västra Götaland. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen har tagit beslut om att införa screeningen i sju steg under åren 2021–2028 för alla invånare i åldrarna 60–74 år.

– Men det finns ingen möjlighet i världen att kunna införa det i Kungälv. Det är i princip omöjligt att få tag på nya gastroenterologer, säger överläkarna.

Dysfunktionell ledning

Läkarflykten, som resulterar i längre väntetider och medicinska risker för Kungälvsborna, är en direkt följd av att ledningen för den nya organisationen Sjukhusen i väster är dysfunktionell, hävdar överläkarna och menar att det är dags för kommuninvånarna att få veta hur illa det är ställt.

– Vi försöker jobba på och hålla modet uppe, men stämningen är uppgiven och belastningen är enorm på de som är kvar. Vi pratar dagligen om att sluta. Frågan är hur mycket man orkar innan det vänder men det är svårt att se någon ljusning.

LÄS MER:Varsel om skyddsstopp på sjukhuset dras tillbaka

Överläkare flyr från medicinmottagningen.
Överläkare flyr från medicinmottagningen. Bild: Katarina Berg

Floskler till svar

Det allra största problemet är den bristande tilliten för ledningen, säger överläkarna.

– Hade vi haft något förtroende kvar hade vi kunnat leva med organisationen. Men förtroendet är helt förbrukat. Vi får ingen kontakt och ingen respons utan bara floskler till svar. Det är långa krångliga beslutsvägar och toppstyrt som vi ser det. Förutom överläkare har flera andra viktiga nyckelpersoner slutat på grund av ett bristande förtroende för ledningen.

LÄS MER:Fyrtio sjuksköterskor har sagt upp sig senaste halvåret

Kliniken förstörs

Kritiken mot den nya organisationen med Sjukhusen i väster har funnits med från början, konstaterar de.

– Vi har hela tiden varit oroliga för att medicinkliniken ska förstöras och nu blir det som vi befarade. Från att ha varit en välfungerande klinik med väl fungerande team har två av de här teamen i princip helt försvunnit, vilket innebär en försämrad vård för stora patientgrupper och en väldigt ökad belastning på de som blir kvar.

LÄS MER:112 tomma vårdplatser på Kungälvs sjukhus

”Den nya organisationen håller på att rasera Kungälvsandan”, anser överläkare.
”Den nya organisationen håller på att rasera Kungälvsandan”, anser överläkare. Bild: Katarina Berg

”Ett fantasiarbete”

Samtidigt som ett stort antal vårdplatser är stängda på grund av brist på sjuksköterskor och den kvarvarande personalen går på knäna, förbereder sig Sjukhusen i väster för att ta emot ännu fler patienter från Angered och norra Hisingen och öppna upp två nya avdelningar.

LÄS MER:Kungälvs sjukhus ska ta över akutpatienter från Göteborg

– För oss är det ett fantasiarbete som pågår och vi tycker att det är ett konstigt fokus, nu när allt ljus borde riktas mot att få hit personal till de befintliga vårdavdelningarna och se till att få oss som är kvar att stanna, säger överläkarna på medicinkliniken.

Sjukhusen i väster

• Förvaltningen Sjukhusen i väster bildades den 1 januari 2019 och består av Alingsås lasarett, Angereds Närsjukhus, Frölunda Specialistsjukhus och Kungälvs sjukhus.

ANNONS