Vi kommer att öka antalet pedagogiska luncher i högstadiet för att bidra till ökat lugn, skriver Anders Holmensköld (M).
Vi kommer att öka antalet pedagogiska luncher i högstadiet för att bidra till ökat lugn, skriver Anders Holmensköld (M). Bild: Stefan Bennhage

Vi sjösätter nytt kvalitetsarbete för skolan

Det senaste årets livliga debatt kring grundskolan har verkligen tvingat oss i majoriteten M+S+MP att anstränga oss för att hitta effektivare sätt när det gäller att skapa bättre förutsättningar för lärare och elever, skriver Anders Holmensköld (M).

ANNONS
|

En av de viktigaste åtgärderna blir att huvudman med politiker och förvaltningsledning, tillsammans med rektorer och skolpersonal, tar fram en kvalitetsförbättringsplan för grundskolan så att framtida satsningar blir mer träffsäkra.

Med mycket självkritik kan man konstatera att många kvalitetsaspekter saknats i skolpolitiken på decennier i vår kommun. Förmodligen ser det ut på liknande sätt i hela landet men det ursäktar oss inte. Årets budgetdirektiv utgår från mycket ny information, inte minst från våra rektorer om bl a satsningar på svenskämnet som vi återför i styrningen. Säger samtliga rektorer att vi måste satsa på svenskämnet, ska vi naturligtvis bistå skolorna med detta. Vi har också fått mycket information från elever och föräldrar, vilket varit avgörande för vårt budgetdirektiv.

ANNONS

Vi vill låta våra högstadieelever börja en timme senare än idag, eftersom forskning visar att tonåringar behöver sova mer. Försök visar att koncentrationen ökar och att depressioner bland elever kan minska med 10%.

Vi låter samtidigt alla yngre skolbarn börja kl 8 med drop in från kl 06 med tillsyn och frukost. Vi kommer att öka antalet pedagogiska luncher i högstadiet för att bidra till ökat lugn i skolmatsalen och öka kontraktstiden mellan elever och lärare.

Vi inför förbättringar när det gäller bedömningar av särskilt stöd för att varje elev ska få så likvärdiga förutsättningar som möjligt.

Grundskolan i Kungälv innehåller både skolor som har fantastiska resultat i de nationella proven och skolor med utmaningar för att förbättra resultaten. Liberalerna belyser i sin insändare högstadieskolor som ställt in 350 lektioner under några veckor. Det har skett utan att huvudmannen ens blir informerad, utan det framkom först efter att liberalerna särskilt efterfrågat informationen. Liberalerna nämnde dock inte i sin insändare att det fanns ett högstadium som under samma tid endast ställde in 4 lektioner. Detta förstärker bilden av att vårt skolsystem innehåller såväl bra som dåliga företeelser - samtidigt och för samma resurser. Att det förhåller sig så får vi styrande politiker som ytterst ansvarig huvudman ta på oss. Vi måste både klara av att kräva likvärdighet och ha en kontinuerlig dialog med skolorna kring hur vi ökar likvärdigheten. Det stärker min uppfattning att det är rätt att sjösätta en kvalitetsförbättringsplan med åtgärder på kort och lång sikt som ligger till grund för våra satsningar framåt.

Anders Holmensköld (M)

LÄS MER:Det livslånga lärandet ska vara möjligt för alla!

LÄS MER:Dags för politiken att ta ansvar för skolan

LÄS MER:Utbildningsunderskottet är för stort – anställ fler lärare

ANNONS