När 25 procent av eleverna inte är godkända i ett eller flera ämnen krävs ett nytt arbetssätt, skriver Centerpartiet genom Patrik Renström.
När 25 procent av eleverna inte är godkända i ett eller flera ämnen krävs ett nytt arbetssätt, skriver Centerpartiet genom Patrik Renström. Bild: Kent Eng

Vi har råd med ett nytt arbetssätt i Kungälvs skolor

När 25 procent av eleverna inte är godkända i ett eller flera ämnen krävs ett nytt arbetssätt, med fokus på att alla ska bli godkända, skriver Centerpartiet genom Patrik Renström.

ANNONS
|

Kungälvs skolor behöver ett nytt arbetssätt, med fokus att göra rätt från början. I dag ägnar man sig åt att lappa och laga efteråt. Hela 25 procent av eleverna blir inte godkända i ett eller flera ämnen. När så många inte klarar godkänt är arbetssättet fel. Elever som kommit efter ska både ta igen och hinna lära det nya på samma tid som kamraterna ”bara” lär sig det nya. Dessa elever kan gå igenom hela grundskolan med känslan att de inte duger. Det är förstås helt felaktigt, alla förtjänar en bra skola.

Vi vill ha ett arbetssätt där utgångspunkten är att alla ska bli godkända. För det behövs ett antal åtgärder: mer undervisning behöver ske i halvklass, undervisningsgrupperna får inte vara för stora, rektorn behöver ta hjälp av specialpedagoger och under skoldagen behövs fysisk rörelse. Skoldagen måste formas för att ge bästa möjliga förutsättning för inlärning.

ANNONS

Vi är irriterade över hur Kungälv tappar bort det som fungerar och är bra. 2014 var Sandbackaskolan var Sveriges bästa skola enligt SVT:s reportage. Vi borde förstås tagit vara på den pedagogiken. Det finns fler Fontinskolan ”Mattelyftet”, Kode skola med rörelse på rasterna och mycket i andra kommuner. Med nya arbetssättet behövs bara en ökning av skolbudgeten med 2-3 procent . Det blir lugnare i klassrummet och eleverna behöver inte lika mycket extrastöd, för man har förkunskapen.

Idag, när bara 75 procent av eleverna får godkänt, kan man säga att det uppstått ett undervisnings-underskott som behöver tas igen. Om alla Kungälvs elever som inte fått godkänt skulle gå ett extra år i grundskolan så kostar det gigantiska 240 miljoner kronor.

På kort sikt behövs resurser för att:

* Ändra arbetssättet

* Arbeta med de elever som kommit efter.

Vi har bedömt att det kortsiktiga engångsbehovet är mellan 40 och 80 miljoner som skall fördelas över de närmaste 3-4 åren. Vi har råd. Förra året gjorde vi ett överskott på 149 miljoner och detta är egentligen kostnader som borde ingått i förra årets budget.

Centerpartiet har skrivit ett öppet brev om detta till moderater och socialdemokrater.

Centerpartiet i Kungälv

Genom Patrik Renström

ANNONS