MALMÖ 2023-10-24 
Stolar och skolbänkar i ett klassrum i Malmö. 
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
MALMÖ 2023-10-24 Stolar och skolbänkar i ett klassrum i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Varför lägger skolan utvecklingssamtalen så tidigt?

Utvecklingssamtal för högstadieelever före klockan 16 – är det en strategi för att så få föräldrar som möjligt ska kunna delta?, frågar sig en förälder med barn på Ytterbyskolan.

ANNONS

Terminen hinner knappt starta innan Skolledningen på Ytterbyskolan återigen börjar skicka ut ny information. Under hösten har vi vant oss vid att dessa mail ofta väcker fler frågor än vad de faktiskt svarar på.

Denna gång får vi föräldrar veta att alla utvecklingssamtal ska ske under lärarnas ordinarie arbetstid (som tydligen är fram till kl. 16). Det får mig att fundera över om detta är en ny strategi för att så få föräldrar som möjligt ska ha möjlighet att delta på utvecklingssamtalen eller om man bara har gjort en tankevurpa?

Enligt Skolverket ska skolan ge förutsättningar för att alla vårdnadshavare erbjuds och har möjlighet att närvara på fysiska träffar. Som förälder till en högstadieelev har jag inte längre någon lagstadgad ledighet att luta mig mot gentemot min arbetsgivare. Ska jag planera att söka en dags semester för att kunna delta på mitt barns 30 minuter långa utvecklingssamtal?

ANNONS

Jag tänker också att lärarnas arbetstid är uppbyggd just för att kunna möjliggöra flexibilitet i samarbetet med föräldrarna, till skillnad från många andra arbetsgrupper.

Men kanske bör mataffärerna börja stänga kl 16 med hänvisning till personalens arbetstid eller kollektivtrafiken sluta gå på kvällar och helger om busschaufförerna kräver att inte behöva arbeta efter kl 16?

En trött och undrande förälder

ANNONS