”Det är anmärkningsvärt att det är artiklar och negativa kommentarer i tidning/sociala medier som påverkar vilka beslut en kommun fattar i individärenden”, skriver Terés Zachrisson, ordförande Akademikerförbundet SSR Kungälv.
”Det är anmärkningsvärt att det är artiklar och negativa kommentarer i tidning/sociala medier som påverkar vilka beslut en kommun fattar i individärenden”, skriver Terés Zachrisson, ordförande Akademikerförbundet SSR Kungälv. Bild: Jennie Shackleford

Var är politikens ansvar för vår arbetsmiljö?

Som kommuninvånare, skattebetalare och kommunanställd tycker jag det är anmärkningsvärt att det är artiklar och negativa kommentarer i tidning/sociala medier som påverkar vilka beslut en kommun fattar i individärenden, skriver Terés Zachrisson, ordförande Akademikerförbundet SSR Kungälv.

ANNONS

Det händer regelbundet att kritik riktas mot kommunens anställda i sociala medier, massmedia, och inte sällan mot socialsekreterare och chefer. Vid dessa tillfällen är det vanligt att politiker och kommunens tjänstemannaledning väljer att inte stå bakom sina medarbetare och de beslut som fattas enligt regelverk kommunen själva antagit. Vi som jobbar i kommunen jobbar i en politiskt styrd organisation. Våra jobb styrs av de beslut politiken har fattat. I socialtjänsten sker besluten ibland på delegation från politiken, men i flera individärenden är det politiken som beslutar.

Efter en visselblåsning hoppas vi att kommunen tillsätter en utredning kring händelsen, det är bra. Om en invånare har rätt till kommunens stöd eller inte, är inte alltid svart eller vitt. Det är många gånger komplicerade utredningar inför ett beslut som regleras i lag och av politiska beslut. Politiker och förvaltningsledningen måste stå upp för det regelverk som finns och att kommunens resurser avvänds på rätt sätt genom att beslut fattas på rätt grunder.

ANNONS

Det är begripligt att tidningar uppmärksammar enskilda fall där man kan uppfatta att något blivit fel, men det är sällan hela historien. Och visst kan fel begås, därför ska det alltid vara möjligt att överklaga beslut. Visst kan regelverk vara orättvisa eller felaktiga, men då är det upp till politiken att förändra dem.

Som kommuninvånare, skattebetalare och kommunanställd tycker jag det är anmärkningsvärt att det är artiklar och negativa kommentarer i tidning/sociala medier som påverkar vilka beslut en kommun fattar i individärenden. Det ska självklart uppmärksamma hur kommunens beslut påverkar personer men det borde vara lika självklart att kommunens främsta företrädare står upp för rättssäkerheten i beslut och står upp för sina medarbetare.

Politiker ska inte utan att vara insatta i ärendet uttala sig i sociala medier om hur individärenden ska hanteras. Det är en farlig utveckling som kommer att försvåra för kommunens anställda att göra sitt jobb och våga fatta beslut.

Socialtjänsten har varit utsatt för mycket stora hot i flera år. Ofta är det från de som inte fått det beslut de önskat, ibland från deras anhöriga. Det har gjort socialtjänsten till en otryggare arbetsplats – i hela landet.

Vi brukar benämna det som ett slags hot, otillbörlig påverkan. En kommun ska aldrig fatta ett biståndsbeslut utan saklig grund. Då måste kommunens högsta tjänstemannaledning och politiker kunna stå emot påtryckningar, obekväma artiklar i media, ha is i magen och agera sakligt. Kommunens resurser, kommuninvånarnas skattepengar ska inte användas godtyckligt som ett medel att undvika negativ publicitet.

Insatser kring människors liv och hälsa ska aldrig vara en fråga om vare sig pengar eller godtycklighet. Tyvärr ser vi en sådan utveckling i flera av landets kommuner. De bästa insatserna för en individ får allt oftare avslag från politiken av kostnadsskäl, inte minst vad gäller barn och unga som riskerar att fara illa. ”Ska det här familjehemmet kosta så här mycket? Vad finns det för billigare alternativ? Behöver de verkligen vara så mycket personal?” Riktigt bisarra samtal, där människovärdet och barns framtid knappt ges utrymme. När politiken vill spara pengar.

I denna artikel pratar vi inte bara om en enskild kommun, utan ett problem vi i Akademikerförbundet SSR ser har spridit sig i hela landet. Vi kräver att kommunpolitiker och tjänstemannaledningen:

1.Börjar ta ansvar för sina medarbetares arbetsmiljö också genom att stå upp för de beslut som fattats i enlighet med regelverken.

2.Låt medarbetarna göra sitt professionella arbete utifrån den utbildning de har i ryggen utan konstant rädsla för överprövning av beslut.

Situationen är inte min egen, utan är det vad våra medlemmar upplever i kommunen. Ska Kungälv vara en attraktiv arbetsgivare så måste arbetsgivaren bli bättre på att stå upp bakom sina anställda och för fattade beslut.

Terés Zachrisson

Ordförande Akademikerförbundet SSR Kungälv

LÄS MER:Volker har fått ny lägenhet – kommunen utreder händelsen

LÄS MER:Socialtjänstens besked till nyopererade Volker: ”Ta in på Fars hatt”

ANNONS