”Användningen av mobilen under färd har gått överstyr”, skriver Håkan Klingborg, trafikpolis i Kungälv.
”Användningen av mobilen under färd har gått överstyr”, skriver Håkan Klingborg, trafikpolis i Kungälv. Bild: Martina Holmberg / TT

Skärpning alla bilister – sluta pilla med mobilen under färd!

Bilister som knappar på mobilen medan de kör är ett av de största trafiksäkerhetsproblemen som vi måste få ordning på, skriver Håkan Klingborg, trafikpolis i Kungälv.

ANNONS
|

Jag har i min roll som trafikpolis sett en oroande ökning av användande av mobiltelefon under färd.

Jag tror det är många med mig som delar denna upplevelse i trafiken. Användningen av mobilen under färd har gått överstyr.

Detta trots att det sedan ett antal år tillbaka är belagt med böter så verkar inte detta avskräcka förare av våra fordon från att sitta och ”pilla” med mobilen.

Sedan jag nu även utreder trafikbrott i lokalpolisområde Kungälv/Ale kan jag konstatera att de så kallade oförklarliga olyckorna är skrämmande stora. Påkörningar bakifrån, påkörning av stillastående fordon trots god sikt, oförklarliga körfältsbyten där man krockar med mötande eller med fordon som färdas bredvid i samma färdriktning eller avkörningar på rak väg utan att någon uppenbar förklaring till varför man kör av vägen.

ANNONS

Min slutsats är att detta till stor del grundar sig i användandet av mobiltelefonen under färd.

När jag är ute i trafiken så ser jag dagligen fordonsförare som inte kan hålla en tillfredsställande riktningsstabilitet och nästan i varje tillfälle som detta kontrolleras detta så ser jag en förare som sitter och knappar på sin telefon.

Jag har tillskrivit Riksåklagaren om en önskan om en höjning av böterna. 1500 kronor är uppenbart inte tillräckligt avskräckande för våra trafikanter.

Enligt min åsikt så är detta en av de största trafiksäkerhetsfrågorna vi brottas med idag.

Jag kan tillägga att jag under tre år semestrat i Norge, där böterna och konsekvenserna är rejäla, och jag såg ingen som satt med telefonen under mina sammanlagt 600 mil där.

Tydligt är att kraftiga sanktioner har en positiv effekt på regelefterlevnad.

Med tanke på de mänskliga och ekonomiska värden detta kostar oss varje år måste något göras.

Att ta i beaktande är att om du färdas i 90 km/tim så färdas du ca 27 meter per sekund. Att titta ner på telefonen i 3 sekunder innebär att du rullar ca 81 meter utan uppsikt. Detta kan få hemska konsekvenser om ett plötsligt hinder dyker upp. Under denna tidsrymd har du ingen möjlighet att agera vilket ökar risken för en olycka betydligt.

Något måste göras för att få bort detta beteende. Alla kategorier av trafikanter är ansvariga för att titta upp från sina mobiler och se vad det har framför sig, från gångtrafikanter, cyklister till bilister.

Vi kommer inte kunna övervaka bort detta beteende varför kraftfulla sanktioner är ett måste.

Avslutningsvis för att poängtera så är det inte samtalet i sig som är problemet utan det att när man handskas med telefonen, tar bort blicken från vägen och/eller det som finns i synfältet framför.

Håkan Klingborg

Trafikpolis i lokalpolisområde Kungälv/Ale

ANNONS