Försvarsminister Pål Jonsson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin under pressträff på Muskö örlogsbas förra året. DCA-avtal med USA kommer har stor betydelse för Sveriges säkerhet, skriver Kenneth G Forslund (S).
Försvarsminister Pål Jonsson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin under pressträff på Muskö örlogsbas förra året. DCA-avtal med USA kommer har stor betydelse för Sveriges säkerhet, skriver Kenneth G Forslund (S). Bild: Fredrik Sandberg/TT

Samarbetet med USA har stor betydelse för Sveriges säkerhet

Det blir inte fritt fram för amerikanska soldater att köpa sex, föra in narkotika eller kärnvapen vid ett DCA-avtal, skriver Kenneth G Forslund (S) i ett svar på Sharon Gustafssons insändare.

ANNONS
|

Sharon Gustafsson är i en insändare i Kungälvs-Posten orolig för det Försvarsavtal, det så kallade DCA, som Sverige slutit med USA och som ska behandlas av Sveriges Riksdag.

Avtalet utgår från Folkrätten och FN-stadgan från 1945 om förmågan att stå emot väpnade angrepp. Arbetet med avtalet påbörjades av den socialdemokratiska regeringen och dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist. Detta var till och med innan Sveriges beslut om att söka medlemskap i Nato. USA har liknande avtal med flera europeiska länder, däribland Norge. Förhandlingar pågår med Danmark och förhandlingarna har just avslutats med Finland.

Att ha det här samarbetet direkt med USA har stor betydelse för Sveriges säkerhet. I avtalets första artikel, Tillämpningsområde och syfte, punkt 2, slås följande fast: ”2. All verksamhet som omfattas av detta avtal ska bedrivas med full respekt för Sveriges suveränitet, lagstiftning och internationella rättsliga förpliktelser, inklusive vad gäller lagring av vissa typer av vapen på svenskt territorium.”

ANNONS

Det blir alltså inte fritt fram för amerikanska soldater eller deras anhöriga vare sig att köpa sex, föra in narkotika eller kärnvapen. Den amerikanska försvarsmakten ska i förväg informera om all den materiel som förs in i Sverige, både typ och mängd.

Ja, de är skattebefriade i Sverige, eftersom de betalar skatt hemma i USA och har trygghet och förmåner utifrån det amerikanska välfärdssystemet, inte det svenska. Men det finns begränsningar i hur mycket de får föra in eller köpa skattefritt, det är till exempel en personbil per person, som de får köra på sitt amerikanska körkort, men som ska vara svenskregistrerad. När det gäller alkohol och andra konsumtionsvaror så råder begränsning till vad som är normal konsumtion och de får inte lov att sälja någonting vidare, mer än mellan sig själva. Det här ungefär samma regler som gäller för diplomatisk personal över hela världen, inklusive svensk diplomatisk personal.

Hur är det då med straffriheten, kan amerikanska soldater och deras anhöriga bryta hej vilt mot svenska lagar? Nej! I första hand ansvarar den amerikanska försvarsmakten för att upprätthålla disciplin på sin personal, att de följer svenska lagar. Sverige avstår sin företrädesrätt att utöva straffrättslig jurisdiktion. Men den amerikanska försvarsmakten har skyldighet att underrätta om någon begått brott och Sverige kan då inom en månad återkalla avståendet. Personen som misstänks för brott blir då föremål för svensk utredning och prövning. Eventuella fängelsestraff ska avtjänas på svensk kriminalvårdsanstalt.

Den amerikanska försvarsmakten får enligt avtal möjlighet att vara på 17 olika platser i Sverige. Det är regementen, flottiljer, övningsfält och andra platser där den svenska försvarsmakten redan finns och där vi vill att det amerikanska försvaret ska vara.

Avtalet är 37 sidor långt. Det är inte skrivet med vackraste prosan men inte heller skrivet med ett alltför juridiskt språk. Texten är förhållandevis lättbegripligt och går man in på regeringens hemsida och söker på DCA så får man fram den, både på svenska och engelska.

Kenneth G Forslund (S)

Riksdagsledamot från Kungälv, ersättare i Försvarsutskottet

ANNONS