Liberalerna föreslår i en motion till regionfullmäktige att ett vårdval för gynekologi ska införas.
Liberalerna föreslår i en motion till regionfullmäktige att ett vårdval för gynekologi ska införas. Bild: isabell Höjman/TT

Låt kvinnor välja gynekolog

Allt för många kvinnor i Västra Götaland upplever idag är att det svårt att få en tid hos en gynekolog och verksamma gynekologer har inte möjlighet att ta emot fler patienter. Därför föreslår Liberalerna i en motion till regionfullmäktige att ett vårdval för gynekologi ska införas.

ANNONS
|

För oss liberaler är det grundläggande att varje människa har friheten att bestämma över det som är viktigt i livet. Liberalerna menar att det är hög tid att kvinnosjukvården stärks och att patienternas egenmakt ökar. Kvinnor får inte den tillgång till den gynekologisk vård de behöver. Den som inte har en gynekolog sedan tidigare har svårt att hitta en och de privata gynekologerna har inte möjlighet att ta emot fler. Inte minst gäller detta kvinnor som söker vård till följd av klimakteriella besvär. I delar av regionen har bristen på öppenvård lett till att patienterna i stället behöver söka sig till sjukhus. För verksamma gynekologer är det en hög arbetsbelastning och det är svårt att göra mer för fler.

ANNONS

2013 gjordes en uppdelning av gynekologivården i Västra Götalandsregionen. Uppdelningen innebar att vårdcentralerna och allmänläkarna övertog en del av ansvaret. Allmänläkare har kunskap i gynekologi och det är värdefullt att gynekologi är en del av den nära vården som finns på våra vårdcentraler. Dock finns idag ett behov för många patienter att möta en gynekolog, en specialist, i öppenvården.

Liberalerna har därför i en motion till regionfullmäktige föreslagit att ett vårdval för gynekologi inom ramen för lagen om valfrihetssystem ska utredas och införas. Det innebär att en fri etableringsrätt införs samt att vårdvalet ger alla sökande samma villkor och att konkurrensneutralitet ska råda. Grunduppdraget inom vårdvalet ska omfatta utredning, diagnostik, behandling och uppföljning av patienter med gynekologiska sjukdomstillstånd och besvär, som inte kräver akutsjukhusens resurser eller som kan utföras av primärvården. Grunduppdraget bör också innehålla ett utbildningsuppdrag som till exempel möjliggör sidotjänstgöring för ST-läkare i allmänmedicin. Vi ser även att kirurgiska ingrepp, fertilitet eller assisterad befruktning, bör ingå i vårdvalet.

Genom att införa ett vårdval kan regionen öka tillgången på gynekologisk vård, bättre utnyttja specialisternas kompetens och stärka egenmakten för patienterna. Gynekologisk vård ska inte avgöras av patientens plånbok. Det skulle även stärka kontinuiteten och tryggheten för den enskilda kvinnan.

Pär Lundqvist, regionråd (L)

Matilda Jansson, regionpolitiker Kungälv (L)

ANNONS