En halvtimmes längre sömn kan ge färre depressioner

Anders Holmensköld svarar på kritiken om naivitet kring senare skolstart i högstadiet.

ANNONS

I grunden tycker jag att det är positivt att kunna diskutera olika förslag och förbättringar av grundskolan. Faktum är ju att nästan alla förbättringsförslag faktiskt kommer från elever, föräldrar, skolledare och forskare. Tycker det är lite bekymrande att skribenten tycks bli så arg att vederbörande hade sagt upp sig om hen varit lärare i Kungälv, det låter inte bra. Vi vuxna behöver nog lite till mans bli mer nyfikna på olika förbättringsförslag som finns – särskilt borde detta gälla när förslag stöds av mycket forskning.

Självklart kan inte sömnvanor styras med kommunala beslut men vi politiker kan välja om vi vill att samhället ska främja goda förutsättningar till mer sömn, än om vi vill motarbeta goda sömnvanor. Det argument som skribenten anför med att ungdomarna kommer att vara uppe ännu längre, har i flera studier motbevisats eftersom ungdomar lägger sig enligt deras dygnsrytm. En timmes senare skolstart resulterar enligt dessa studier i genomsnitt i 30 minuters mer sömn. Denna lilla ökning leder enligt forskning från bl a Karolinska Institutet, till att depressionerna i gruppen minskar med 10 procent och att såväl skolnärvaron som koncentrationen ökar.

ANNONS

Nu ligger förslaget som ett utredningsuppdrag till kommunens förvaltning och i det arbetet kommer det bli aktuellt att se över alla effekter av förslaget som t ex förutsättningarna för fritidsaktiviteter.

Anders Holmensköld (M)

LÄS MER:Sovmorgon på högstadiet – en skrämmande naiv lösning

LÄS MER:Skolan hetast när sju budgetar debatterades

LÄS MER:Stram budget för 2025 med nyheter för skolan

ANNONS