skola, undervisning, lektion, elever, skolbänkar, plugg, lärande, studier, klassrum, matte, matematik, miniräknare
skola, undervisning, lektion, elever, skolbänkar, plugg, lärande, studier, klassrum, matte, matematik, miniräknare Bild: Stefan Bennhage

Barn har rätt till både bra utbildning och socialt stöd

Anna Vedin (M) svarar på de tio frågor som Skolföräldrar i Kungälv ställt om skolan i Kungälv.

ANNONS

Kostnaden för skolan kan vara svår att jämföra eftersom svenska kommuner är väldigt olika och har därmed olika förutsättningar. En glesbygdskommun med flera byskolor med få elever genererar mycket höga kostnader utan att det betyder att lärarna har hög behörighet eller att lärartätheten är hög. Många kommuner har skolan och gymnasiet i olika förvaltningar vilket också ger högre kostnader. Det mest rättvisande är därför att jämföra kostnaden för undervisning. Vid en sådan jämförelse ligger Kungälv ungefär i mitten bland kommunerna i Göteborgsregionen vilket är de kommuner som är mest lika oss.

Om man jämför med alla kommuner hamnar vi ungefär 3 000 kr per elev lägre vilket är ungefär 15 miljoner kronor (1 % av sektorns budget) som var skolans anslag föregående år och ungefär lika mycket som skolan beräknas dra över sin ram 2023. Skolans kostnader kommer att öka på de kommande åren tack vare alla nya investeringar.

ANNONS

Att skolor sätter i system att inte sätta in vikarier är inte acceptabelt. Vi har därför 13 december lagt in detta i skolans internkontrollplan. Vi lade samtidigt in ett nytt kontrollmoment om elevers rätt till stöd i tid. Här var det väldigt positivt att både majoriteten och oppositionen bidrog med nya kontrollmoment.

Det är mycket tråkigt när det ges ut felaktig information oavsett vad det handlar om. Vi har sett för många exempel på detta det senaste året. Vi ska göra allt vad vi kan för att ställa högre krav på analys och underlag så att så kloka beslut som möjligt fattas och att dessa blir professionellt utförda.

På frågan om vilken kostnad som är viktigast av kostnaden för skolan eller sociala kostnaden, så går detta inte att svara annat än att barn har rätt till både en bra utbildning och att få det sociala stöd som barnet behöver om föräldrarna av olika skäl inte klarar att ge barnet det.

Alla kommunens överskott återinvesteras i välfärden och det gör också de pengar som kommunen får som utdelning från sina bolag. Kungälv har trots detta högre lån än de flesta andra kommunerna. Ju högre lån vi har ju mer pengar måste vi betala i räntor och mindre till verksamheterna. Kommunens lån har i huvudsak amorterats ned med hjälp av extraordinära intäkter från markförsäljningar. Sådana intäkter får enligt kommunallagen ej användas som driftsmedel då kravet är att löpande kostnader ska betalas med löpande intäkter, alltså skatter och statsbidrag. Hallarenan ska finansieras med hjälp av extraordinära intäkter från markförsäljningar över tid. Det betyder att eventuellt lån ska återbetalas med de intäkter kommunen får genom de projekten som just nu är under planering.

Med detta önskar jag alla skolföräldrar i Kungälv en God Jul och ett Gott Nytt 2024.

Anna Vedin (M)

LÄS MER:Många frågor om skolans budget – svårt att tyda siffrorna

LÄS MER:Han vill öronmärka pengar till elever med NPF-diagnoser

ANNONS