Vill vi kommuninvånare betala för tjänstebilar som använts på felaktigt sätt, och vilka fler rutiner efterlevs inte i kommunen?, undrar insändarskribenten.
Vill vi kommuninvånare betala för tjänstebilar som använts på felaktigt sätt, och vilka fler rutiner efterlevs inte i kommunen?, undrar insändarskribenten. Bild: Most Photos

Är problemet att man inte får ta rast var man behagar?

Vill vi kommuninvånare betala för tjänstebilar som använts på felaktigt sätt, och vilka fler rutiner efterlevs inte i kommunen?, undrar insändarskribenten apropå artikeln i KP.

ANNONS
|

Efter artikeln med rubriken ”Skärpta regler om tjänstebilar upprör hemtjänstpersonal” är jag mycket frågande till vad man som medarbetare önskar uppnå med sitt ställningstagande. Jag har personligen inte läst Kungälvs bilrutin för användning av tjänstebilar då jag arbetar i en grannkommun. Men jag antar att den innehåller samma bestämmelser som resten av Sveriges kommuner.

Det framkommer via medarbetaren att tjänstebilarna nyttjas till annat än tjänsteresor. Är det inte då bra att ni som medarbetare får en påminnelse i vad som gäller, och deklarerar ni för dessa resor?

Att som argument påstå att körtiden inte räcker till för att åka in till lokalen för att ta rast håller inte. Och det verkar inte heller vara problemet. För om så vore fallet ska det skrivas tillbud så arbetsgivaren har chans att handla kring problemet. Personligen tror jag att grundproblemet är att man inte får ta rast var man behagar.

ANNONS

Man beskriver vidare att man inte får handla under arbetstid, men det är inget specifikt för hemtjänstpersonal. Toalettbesök är en mer komplex fråga, men att ha tillgång till närliggande kommunlokal låter som en bra lösning, då åtminstone jag personligen hellre skulle välja att sitta där, framför en toalett på en stor dagligvaruhandel. I och med att man erkänner att kommunens rutiner och riktlinjer inte följts tidigare, så undrar jag nu vilka fler rutiner som inte efterlevs i Kungälvs kommun? Kanske vore det en god idé att skicka ut fler rutiner nu också?

Jag är positiv till att ledningen i Kungälvs kommun vill sina medarbetare väl genom att påminna om bilrutinen, så personal inte försätter sig i situationer där de och bilen är oförsäkrade, för att man missbrukat bilens användningsområde.

Om bilen skulle bli utsatt för en smitningsolycka när den befinner sig där den inte bör, krävs det att personal erkänner sitt misstag att ha använt bilen felaktigt, annars får vi kommuninvånare betala.

Numera koll på bilar det står Kungälvs kommun på

LÄS MER:Skandal hur hemtjänstpersonal blir behandlad i Kungälv!

ANNONS